De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Zorgplicht voor niet-werknemers: hoe zit dat precies?

Uitzendkrachten vormen een kwetsbare groep binnen het personeelsbestand van veel organisaties, zo maakten de meest recente cijfers van de Inspectie SZW opnieuw duidelijk. Hoe zit het eigenlijk met de zorgplicht van werkgevers voor deze en andere ‘niet-werknemers’? Rond dat actuele thema bracht NIBHV recent een nieuwe whitepaper uit.

Zorgplicht voor niet-werknemers: hoe zit dat precies?

Zorgplicht voor niet-werknemers: hoe zit dat precies?

Op het gebied van veiligheid zijn werknemers in Nederland in wettelijk opzicht goed beschermd; werkgevers hebben de wettelijke plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Tegelijkertijd neemt het aantal arbeidsongevallen al jaren toe.

Uit het rapport Staat van arbeidsveiligheid 2018, dat de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onlangs publiceerde, blijkt dat in Nederland jaarlijks 50 tot 70 mensen omkomen door een arbeidsongeval.

Uitzendkrachten relatief vaak slachtoffer

Vooral uitzendkrachten (die geen formele arbeidsrelatie hebben met het bedrijf of de organisatie waar ze werkzaam zijn) zijn kwetsbaar, zo blijkt uit de cijfers van de Inspectie SZW. Eind 2017 was een op de vijf geregistreerde slachtoffers van arbeidsongevallen uitzendkracht.

Vaak gaat het daarbij om jongeren tussen de 15 en 25 jaar, die in zichzelf al een kwetsbare groep vormen als het gaat om het aantal arbeidsongevallen. Bovendien krijgen tijdelijke werknemers als uitzendkrachten vaak onvoldoende instructies. Ook taalbarrières (uitzendkrachten die het Nederlands niet voldoende beheersen) spelen een rol bij het ontstaan van onveilige situaties.

Flexibele schil groeit

Nu de economie verder aantrekt, groeit ook de flexibele schil van bedrijven. De verwachting is dat het aantal uitzendkrachten en andere flexwerkers de komende jaren verder zal groeien.

Hoe ver reikt de zorgplicht van werkgevers als het aankomt op zogenoemde niet-werknemers, zoals uitzendkrachten, maar ook zzp’ers en vrijwilligers? Waar moet je op letten als je als organisatie een beroep doet op mensen waar je geen arbeidsovereenkomst mee afsluit? Rond die vraag stelde NIBHV een whitepaper samen.

Download de whitepaper

In de whitepaper vind je meer informatie over waar je als werkgever op moet letten als je gebruikmaakt van uitzendkrachten, zzp’ers en vrijwilligers, inclusief een handige checklist. Je kunt de whitepaper hier downloaden:

Whitepaper Zorgplicht niet-werknemers

bron: NIBHV

Terug naar overzicht
Officieel verkozen tot:   Beste Opleider van Nederland 2018 Kennismaken? Bel dan 033 - 450 62 70
Copyright 2016 HER Opleidingen bv | Informatie nodig? Tel: 033-450 6270 of mail naar: info@her-opleidingen.nl | Partner Code Gezond en Veilig Magazijn Webdesign: Webton.nl
Cursusoverzicht Naar boven