De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Vallen van hoogte 2015-2016

In het afgelopen jaar zijn er vele ongevallen geweest met ernstig letsel tot gevolg. Vallen van daken, ladders of andere situaties waarbij de werknemer op hoogte moet werken, leidt vaak tot risico verhogende omstandigheden.

Vallen van hoogte 2015-2016

Vallen van hoogte 2015-2016

 • Berkel-Enschot: Man zwaargewond val door gat dak (juni 2016)
 • Dongen: Man valt van steiger (Juni 2016)
 • Almelo: man valt zes meter (juni 2016)
 • Wilnis: gewonde door instorten steiger (juni 2016)
 • Albergen: man valt bij achteruit lopen  (juni 2016)
 • Nunspeet: man (41) overleden na val van hoogte (mei 2016)
 • Zaandam: gewond na val (mei 2016)
 • De Hoef: gewond na val (mei 2016)
 • Renkum: man valt van dak (mei 2016)
 • Harderwijk: gewond bij val van trap (maart 2016)
 • Veenendaal: man valt negen meter (maart 2016)
 • Hardenberg: man gewond na val (april 2016)
 • Alkmaar: man zakt door dak en valt 12 meter (april 2016)
 • Oudega: man valt in put en komt om  (november 2015)
 • Abcoude: gewond door val van ladder (oktober 2015)
 • Klazienaveen: man bekneld na val van ladder (oktober 2015)
 • Veenendaal: man zakt door dak (September 2015)
 • Dordrecht: man gewond door val (september 2015)
 • Utrecht: bouwvakker zwaargewond na val brug (augustus 2015)
 • Botlek: man dood na val van 60 meter hoogte (augustus 2015)
 • Borculo: schilder valt van dak (augustus 2015)
 • Varsseveld: gewond na val in put (juli 2015)
 • Oudewater: gewond na val  (juli 2015)
 • Baambrugge: gewond na val door dak (juni 2015)

Vier van de dodelijke ongevallen in mei 2016 waren het gevolg van een val. Zo overleed een 25-jarige stagiaire na een val van een 2 meter hoog bordes en een glazenwasser na een val van 20 meter. Jaarlijks melden 6300 mensen zich bij een Eerste Hulp post na een val van hoogte tijdens het werk. Zo’n 20% wordt als gevolg daarvan opgenomen (1200) en 3% overlijdt (18). De slachtoffers zijn overwegend mannelijk in de leeftijdscategorie 25 – 44. Van het totale aantal bedrijfsongevallen dat zich jaarlijks bij de Eerste Hulp meldt, is bij ruim 7,5% de oorzaak een val van hoogte. Van het totale aantal dodelijke ongevallen per jaar is in 22% van de gevallen val van hoogte de oorzaak. Daarmee neemt val van hoogte qua aantal niet de hoogste plaats in, maar is het wel een van de belangrijkste oorzaken van een dodelijk ongeval.

Drie van de dodelijke ongevallen in november waren het gevolg van een directe of indirecte aanraking met een (vork)heftruck.

De belangrijkste oorzaken van bedrijfsongevallen zijn:

 • gebrek aan kennis en ervaring
 • onderschatten van de risico’s
 • stress en vermoeidheid
 • onvoldoende motivatie
 • het werken met onjuiste apparatuur en gereedschappen
 • verkeerde werkmethoden volgen

Enkele voorbeelden van de afgelopen 12 maanden


Berkel-Enschot: Man zwaargewond na val door gat in dak

Dinsdagochtend is bij een bedrijfsongeval aan de Calenwiel in Berkel-Enschot een man zwaargewond geraakt. De man was op het dak van een in aanbouw zijnde bedrijfspand aan het werk. Door een nog onbekende oorzaak is hij door een gat in het dak ruim 8 meter naar beneden gevallen. De man is met spoed en onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van het bedrijfsongeval is onbekend en de Inspectie SZW heeft dit in onderzoek genomen.

Brabantsnieuws, 28 juni 2016


Dongen: Man valt van steiger

Afgelopen dinsdagmorgen is een man rond 11:30 uur ernstig gewond geraakt op de Grauwveen in Dongen. Hij was aan het werk op de steiger en is, door onbekende oorzaak, naar beneden gevallen. Er waren meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. Welk letsel de man heeft opgelopen is onbekend.

BN De Stem, 28 juni 2016


Almelo: man valt zes meter

Een bouwvakker is donderdagmiddag gewond geraakt nadat hij vanaf de zolderverdieping zes meter naar beneden is gevallen in de oude Rietmavo aan de Violierstraat in Almelo. De man uit Enter is naar het ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk met alleen wat botbreuken. De man wilde vermoedelijk een draagbalk doorzagen, toen het misging. Tijdens zijn werkzaamheden was hij wel gezekerd. Een collega vertelt dat de man zelf denkt dat hij een gordel niet goed heeft vastgemaakt. De inspectie SZW zoekt nog uit wat de precieze oorzaak is. De gewonde, werkzaam voor sloopbedrijf RGS uit Rijssen, was na zijn val nog wel aanspreekbaar. Hij kon zijn telefoonnummer nog noemen en vertellen dat hij uit Enter kwam. Tegen z’n collega die meteen had gevraagd wat er met de Enternaar aan de hand was, had de gewonde man geroepen: ,,Ik leef nog! Maar ‘k heb het niet terechte.”

Tubantia, 16 juni 2016


Wilnis: gewonde door instorten steiger

In Wilnis is een bouwsteiger ingestort bij een nieuwbouwproject aan de Mijdrechtse Dwarsweg. Een man is daarbij gewond geraakt. Tijdens het ongeval stonden twee bouwvakkers op de steiger. Ze vielen vervolgens enkele meters naar beneden. Een van hen kwam er zonder kleerscheuren vanaf, de andere is met verwondingen aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis. Vanwege het ongeluk lagen de werkzaamheden tijdelijk stil.

RTV Utrecht, 7 juni 2016


Albergen: man valt bij achteruit lopen

Een man is donderdagochtend tijdens bouwwerkzaamheden bij een boerenbedrijf aan de Diepegoorseweg in Albergen in een bouwdeel gevallen. Hij is hierbij gewond geraakt. Tijdens het achteruit lopen, keek hij niet achterom en is hij enkele meters naar beneden gevallen.

Tubantia, 2 juni 2016


Nunspeet: man (41) overleden na val van hoogte

Een 41-jarige man uit Beusichem is maandagmiddag om het leven gekomen door een val. Hij is bij een bedrijfsongeval aan de Buiten Voltweg in Nunspeet in de hal van het bedrijf van een hoogte gevallen en overleden, zei een woordvoerder van de politie. De inspectie SZW is onderzoek aan het doen naar de toedracht van het ongeval.

De Gelderlander, 31 mei 2016


Zaandam: gewond na val

Een persoon is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Zaandam. Het slachtoffer was in een pand aan de Penningweg door een plafond gezakt en enkele meters naar beneden gevallen. Het slachtoffer is met spoed afgevoerd naar een ziekenhuis. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Bij de hulpverlening aan de gewonde is ook een traumahelikopter ingezet.

Noord-Hollands Dagblad, 27 mei 2016


De Hoef: gewond na val

Bij een slachterij in De Hoef is vrijdagmorgen een ongeluk gebeurd. Volgens een medewerker van het bedrijf is binnen iemand van een flinke hoogte naar beneden gevallen. Het lijkt erop dat het slachtoffer ernstig gewond is geraakt. De hulpdiensten riepen een traumahelikopter op. Die is in de omgeving geland. Volgens de politie gaat het om een bedrijfsongeluk.

RTV Utrecht, 27 mei 2016


Renkum: man valt van dak

Bij een bedrijfsongeval in Renkum is dinsdagmiddag een werknemer van papierfabriek Parenco gewond geraakt. De man lijkt vooralsnog vier meter van een dak naar beneden te zijn gevallen, waarna hij op een ander dak terecht kwam. De werknemer is door een nog onbekende oorzaak gevallen. De brandweer kwam ter plaatse voor assistentie van het medisch personeel. Ook is er een traumahelikopter opgeroepen. De man is per ambulance met nog onbekend letsel afgevoerd naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Nieuws.nl, 10 mei 2016


Oudega: man valt in put en komt om

Een man in Oudega (Friesland) is woensdag om het leven gekomen toen hij op een bouwplaats in een put viel. Reddingswerkers probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar dat lukte niet. Hij is ter plekke overleden, zei een woordvoerder van de politie. Het is niet bekend hoe en waardoor de man in de 2,5 meter diepe put viel. De inspectie SZW heeft de zaak in onderzoek, aldus de politie. Een brandweerauto die onderweg was naar het drama, raakte op een smalle weg in de zachte berm, waardoor hij kantelde en in een sloot terechtkwam. De twee inzittenden raakten niet gewond en konden op eigen kracht uit het voertuig klimmen, zei een woordvoerster van de brandweer.

Transportnieuws, 18 november 2015


Leeuwarden: man overlijdt na val van steiger

Bij een bedrijfsongeval aan de Oostergrachtswal in Leeuwarden is vanmorgen een man 59-jarige Leeuwarder van een steiger gevallen en kort daarna overleden. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De hulpdiensten waren aanwezig en er wordt nader onderzoek verricht naar de oorzaak door de InspectieSZW.

Omropfryslan, 5 november 2015


Abcoude: gewond door val van ladder

Bij een bedrijf aan de Hollandse Kade in Abcoude is zaterdagochtend een ongeluk gebeurd. Bij de meldkamer kwam rond half elf een telefoontje binnen dat een man tijdens werkzaamheden van een ladder was gevallen. Ambulance, politie en een traumahelikopter spoedden zich richting het bedrijf. Het letsel bleek mee te vallen en de heli die al boven Abcoude vloog kon weer omkeren. De man heeft letsel opgelopen aan zijn schouder. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

RTV Utrecht, 31 oktober 2015


Klazienaveen: man bekneld na val van ladder

Bij een metaalbedrijf in Klazienaveen heeft zaterdagmiddag een man lange tijd bekneld gezeten. Dat gebeurde nadat hij vermoedelijk van een ladder was gevallen. De brandweer werd in eerste instantie ook opgeroepen, maar later weer afgemeld. Het mobiel medisch team kwam met de heli ter plaatse om assistentie te verlenen. Het slachtoffer werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

Emmen.nu, 17 oktober 2015


Veenendaal: man zakt door dak

In een tuinhoutbedrijf aan de Patrimoniumlaan in Veenendaal is maandagmiddag een ernstig ongeluk gebeurd. Tijdens sloopwerkzaamheden viel een man van zes meter hoogte naar beneden toen een dak instortte. Omdat er asbest vrijkwam rukte de brandweer uit om het bedrijf af te zetten. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

RTV Utrecht, 21 september 2015


Dordrecht: man gewond door val

Een man is donderdag 3 september 2015 bij een bouwbedrijf aan de Kilkade in Dordrecht gewond geraakt. Hij kwam even na 15.00 uur door onbekende oorzaak ten val. “Meneer kwam daarbij ongelukkig terecht en was even niet aanspreekbaar. Hij is nagekeken door personeel van de ambulance en traumahelikopter,” aldus een woordvoerder van de politie. Het slachtoffer is per ambulance met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht en daar verder behandeld.

ZHZ Actueel, 3 september 2015


Utrecht: bouwvakker zwaargewond na val van brug

Een bouwvakker is zwaargewond geraakt nadat hij van de Galecopperbrug tussen Utrecht en Nieuwegein is gevallen. Rond 3.30 in de nacht van woensdag op donderdag viel hij vanaf de brug naar beneden. Hij landde op de grond en een traumahelikopter werd ingezet om medische hulp te bieden. De man is ter plekke behandeld en uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is en hoe het ongeluk precies kon gebeuren. De Galecopperbrug wordt al lange tijd gerenoveerd door Rijkswaterstaat.

RTV Utrecht, 27 augustus 2015


Botlek: man dood na val van 60 meter hoogte

Woensdagavond overleed een 53-jarige Brielse werknemer bij een ongeval bij een scheepswerf in de Botlek. Tijdens werkzaamheden viel hij 60 meter naar beneden. Het ongeluk gebeurde rond 23.30 uur bij een scheepswerf in de Botlek op de Professor Gerbrandyweg. De 53-jarige man uit Brielle was aan het werk in een kooiconstructie aan de onderkant van een booreiland dat in een dok stond. De exacte toedracht van het ongeluk wordt onderzocht door de Inspectie SZW.

Brielse Courant, 20 augustus 2015


Borculo: schilder valt van dak

Een schilder is vrijdag van een plat dak gevallen aan de Tedinkweide in Borculo (Gelderland). De man heeft vermoedelijk een misstap gemaakt. De schilder liep verwondingen op en is naar het ziekenhuis in Enschede gebracht.

De Telegraaf, 14 augustus 2015


Varsseveld: gewond na val in put

Een man uit Hengelo is vrijdag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De 68-jarige Hengeloër was bij een bedrijf aan de Sinderenseweg in Varsseveld aan het sleutelen aan een vrachtwagen, meldt Tubantia. Tijdens de werkzaamheden is de man in de smeerput gevallen. Ambulancemedewerkers hebben met hulp van de brandweer de man uit de put getild. De Hengeloër is overgebracht naar het ziekenhuis in Doetinchem. Hoe ernstig zijn verwondingen zijn is niet bekend. Ook de oorzaak van de val is nog niet bekend.

RTV Hengelo, 31 juli 2015


Oudewater: gewond na val

In Oudewater is een man zwaargewond geraakt na een val op een bouwterrein. Het ongeluk gebeurde vrijdagavond iets na 21.00 uur op de Elzenweg bij een aannemersbedrijf op het industrieterrein Tappersheul. Een traumahelikopter moest worden opgeroepen. Met hulp van de trauma-arts is het slachtoffer gestabiliseerd. Vervolgens is de trauma-arts meegegaan met de ambulance. Die is onder politiebegeleiding naar het UMC Utrecht gereden. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

RTV Utrecht, 17 juli 2015


Baambrugge: gewond na val door dak

De hulpdiensten zijn maandag uitgerukt voor een ongeluk in Baambrugge. Bij een bedrijf aan De Horn is iemand door een dak gezakt. De man, die werkt voor een Mijdrechtse aannemer, was asbest aan het verwijderen toen hij opeens door het dak zakte. Hij viel vijf meter naar beneden. Hij brak zijn pols en liep een scheurtje in zijn bekken op. Een ambulance bracht de man naar het ziekenhuis. Wat er precies is misgegaan, is nog onduidelijk. Het ongeluk wordt onderzocht door de inspectie SZW.

RTV Utrecht, 15 juni 2015


Harderwijk: gewond bij val van trap

Bij een bedrijfsongeval in een horecagelegenheid aan de Smeepoortstraat in Harderwijk is aan het eind van donderdagmiddag een gewonde gevallen. In eerste instantie leek de situatie dusdanig ernstig dat er een traumahelikopter werd opgeroepen. Ter plaatse bleek dat de medewerker, die vermoedelijk gevallen is van de trap, door het ambulancepersoneel kon worden geholpen. De medewerker is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

De Stentor, 17 maart 2016


Veenendaal: man valt negen meter

In Veenendaal is zaterdagochtend een man gewond geraakt na een val van negen meter hoogte. Dat schrijft de Veenendaalse Krant. De politie bevestigt dat er een man is gevallen. Het zou gaan om een bedrijfsongeval. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer was volgens de krant bezig met het weghalen van dakplaten bij een gebouw aan de Bobinestraat.

Algemeen Dagblad, 13 maart 2016


Hardenberg: man gewond na val

Bij een bedrijfsongeval in Hardenberg is een man gewond geraakt. Hij zou van een vrachtwagen zijn gevallen en met zijn hoofd op straat terecht zijn gekomen. Hoe ernstig de verwondingen van de man zijn, is niet duidelijk. Er is wel een traumahelikopter op het terrein van het bedrijf, de Morssinkhof Groep, geland. Ook zijn er twee ambulances en politie aanwezig.

RTV Oost, 25 april 2016


Alkmaar: man zakt door dak en valt 12 meter

Maandagochtend heeft een bedrijfsongeval plaatsgevonden bij Jongeneel op bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar. Een medewerker van een bedrijf dat door Jongeneel was ingeschakeld om het dak van de vestiging te reinigen is door het dak gezakt en zo’n twaalf meter lager hard terechtgekomen. Twee ambulances en de traumahelikopter van Volkel werden gealarmeerd en naar de Laanenderweg gestuurd. Die laatste is echter niet ter plaatse geweest. Het slachtoffer is met spoed met één van de ambulances naar het ziekenhuis gebracht. De medewerkers van de tweede ambulance zijn achtergebleven om medewerkers die het ongeval zagen gebeuren te begeleiden.

Alkmaar Centraal, 4 april 2016

Terug naar overzicht
Officieel verkozen tot:   Beste Opleider van Nederland 2018 Kennismaken? Bel dan 033 - 450 62 70
Copyright 2016 HER Opleidingen bv | Informatie nodig? Tel: 033-450 6270 of mail naar: info@her-opleidingen.nl | Partner Code Gezond en Veilig Magazijn Webdesign: Webton.nl
Cursusoverzicht Naar boven