De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Validatie Heftruckcertificaten in Nederland. Geldig of niet Geldig?

In Nederland worden dagelijks verschillende opleidingen en her-certificering uitgevoerd van werknemers betreffende het veilig werken met de heftruck.

Het is niet toegestaan in de Nederland de wet te veranderen of te negeren, toch is het zo gesteld dat binnen de vele uitvoering van de hedendaagse trainingen tot heftruckchauffeur dat menig opleider in Nederland het niet zo nauw neemt met de ARBO-wetgeving.

Elke gebruiker die voor zijn werk een heftruck bestuurd of moet besturen, dient aantoonbaar en specifiek geïnstrueerd te zijn/worden conform de ARBO-wetgeving. Het betreft hier de art. 7. 17c Lid 1 van het ARBO-Besluit.

Helaas valt regelmatig op dat een uitgegeven certificaat door een opleidingsinstituut niet geheel hieraan voldoet en waarbij de opleider een werknemers eigenlijk onreglementair certificeert. Bij inspectie of controle na aanleiding van een schade of ongeval, zal de gebruiker eigenlijk werken met een ongeldig certificaat, hetgeen natuurlijk ook de verantwoordelijkheid is van een werkgever.

 

Deskundigheid opleider

Het is dan ook aan de opleider om elke deelnemer specifiek te trainen en daarna te certificeren. Veel opleiders certificeren werknemers na een training alleen voor een “Heftruck”. Ondermeer in deze specifieke omstandigheid ligt het grote nadeel. Er bestaan veel verschillende soorten heftrucks, en door werknemers specifiek te trainen en certificeren voorkomt een werkgever nadelige gevolgen na een controle of ongeval.
De Arbeidsomstandighedenwet schrijft voor dat heftrucks alleen mogen worden bediend door personen die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten. Specifiek wil zeggen passend bij het arbeidsmiddel dat bediend moet worden.

De werkgever is ervoor verantwoordelijk dat werkzaamheden door werknemers worden uitgevoerd die de juiste deskundigheid en vaardigheden hebben. Verder moet een werkgever zijn werknemers informeren over de risico’s die het werk met zich meebrengt.

Risico`s?

De risico`s tussen verschillende heftrucks is dan ook niet gelijk aan elkaar en daarbij zijn de werkzaamheden vaak ook divers.

De boete bedragen die door de inspectie SZW (Arbeidsinspectie) worden opgelegd beginnen bij € 3000,- Tevens het niet voldoen aan de specifieke deskundigheid kan leiden tot een economisch delict waarvoor de werkgever aansprakelijk wordt gesteld.

Veel bedrijven hebben niet of nauwelijks kennis inzake deze ARBO-wetgeving en vertrouwen daarmee op een opleidingsinstituut.

image

INVOERING VAN T-RIJBEWIJS

Per 1 juli 2015 wordt het T-rijbewijs ingevoerd. Bestuurders van landbouw- of bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid zijn dan verplicht een T-rijbewijs in hun bezit te hebben. Reden voor de invoering is dat de overheid de verkeersveiligheid wil verbeteren. Er gebeuren nu nog relatief veel ongelukken met motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Maar valt een heftruck ook onder het motorrijtuig met een beperkte snelheid?

Alleen als de heftruck breder is dan 130 centimeter is het voor de chauffeur verplicht om in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. De heftruck mag niet worden gebruikt om aanhangwagens of verwisselbare machines te trekken. Dat geldt zowel voor de openbare weg als voor terreinen die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals openbare parkeerterreinen. Voor heftrucks die kleiner zijn en alleen in het magazijn rijden is geen T-rijbewijs verplicht. Daarnaast is het niet verplicht om een T-rijbewijs te hebben wanneer je in de directe omgeving van de fabriekshal of magazijn op een openbare weg aan het laden of lossen bent. Uiteraard moet de chauffeur van een heftruck altijd voldoen aan de Arbowetgeving, die specifieke deskundigheid van de chauffeur eist.

EIGEN TERREIN

Een T-rijbewijs is dus verplicht wanneer je op de openbare weg rijdt. Let hier op: wanneer het eigen terrein niet is afgesloten van de openbare weg, geldt dat een T-rijbewijs ook verplicht is. De wegenverkeerswetgeving is dan van toepassing op het terrein. Er is pas sprake van een eigen terrein wanneer een terrein is afgesloten met een hek of slagboom.

CERTIFICAAT

Ook het huidige heftruckcertificaat dient hierop aangepast te zijn. Omdat de wetgeving duidelijk de regels heeft aangepast moet de heftruck ook aan kunnen tonen dat hij beschikt over de specifieke deskundigheid. Heeft hij deze niet, dan is hij in gebreke en kan dit gezien worden als een economisch delict.

Scriptie Oscar Ebbeling
HER Opleidingen bv verzorgt al jaren verschillende heftruck trainingen en bied sinds 2010 standaard een specifiek certificaat. Hiermee wordt volwaardig voldaan aan de Nederlandse en Europese wetgeving en is de werkgever verzekerd van kwaliteit. Hierdoor zijn ook alle werknemers specifiek getraind en gecertificeerd conform ARBO Besluit art 7.17c Lid 1.

Via de verschillende categorieën zullen de deelnemers ter alle tijde via HER Opleidingen & Advies bv dan ook correct gecertificeerd worden. Elke werknemer ontvangt na afloop van een training een ARBO-Pas waarop duidelijk vermeld staat voor welk specifiek arbeidsmiddel deze werknemer gecertificeerd is. Hiermee wordt dan ook 100% voldaan aan de eisen die de ARBO eraan stelt conform haar artikel. Dit komt voort uit een gedegen onderzoek dat is gedaan tbv mvk scriptie.

Enkele voorbeelden van onvolledige gegevens van de huidige heftruckcertificaten in Nederland

Belangrijkste vraag die gesteld dient te worden is: Zijn onze werknemer goed en specifiek gecertificeerd conform het ARBO-Besluit art. 7.17c lid 1? Hieronder dient de vraag gesteld te worden, gecertificeerd, ok, maar voor welke specifieke heftruck is dit dan, zijn deze certificaten dan ook geldig?

Via internet zijn enkele voorbeelden te vinden van de verschillende soorten certificaten, waarbij te zien is dat het vaak alleen een heftruck betreft. Onze vraag? Welke soort heftruck is dit dan.
Betreft dit dan een 1,5 ton of een 5 tons heftruck? Hiertussen zitten werkelijk verschillende risico’s te denken valt dan aan: andere lading, omgeving, gebruik en deskundigheid.

 

Officieel verkozen tot:   Beste Opleider van Nederland 2018 Kennismaken? Bel dan 033 - 450 62 70
Copyright 2016 HER Opleidingen bv | Informatie nodig? Tel: 033-450 6270 of mail naar: info@her-opleidingen.nl | Partner Code Gezond en Veilig Magazijn Webdesign: Webton.nl
Cursusoverzicht Naar boven