Inleiding
Een shovel of wiellader, ook wel laadschop of grondverzetmachine genoemd, is een machine die onder andere gebruikt wordt bij het grondverzet. Er kunnen in de hefarm verschillende voorzetstukken gehangen worden, zoals een dichte bak, puinbak, palletvorken, stenenklem, hijsmast, stenenrotator of een veegbezem. Er zijn nog meer voorzetstukken maar dit zijn de meest voorkomende.
Er zijn echter ook shovels met een vast voorzetstuk. Een shovel heeft vaak een knikbesturing, waardoor deze zeer wendbaar is. Er zijn shovels met een eigengewicht van 1300 kg tot meer dan 200.000 kg. In tegenstelling tot een dieplepel kan een shovel niet erg diep graven beneden het niveau van de wielen. Voor het werken met een shovel of laadschop is specifieke deskundigheid vereist.
Werken zonder specifieke deskundigheid is in strijd met de arbowet en kan leiden tot hoge sancties.
Doelgroep en toelating
Doelgroep
De cursus is bestemd voor personen die in het dagelijks werk gebruik maken of moeten maken van een shovel. De minimumleeftijd van de cursist is 18 jaar. De cursist is verplicht om tijdens het praktijkgedeelte van de cursus veiligheidsschoenen te dragen. De cursist moet zelf zorgen voor veiligheidsschoenen.
Doel
Veilig en volgens de ARBO-norm kunnen werken met een shovel.
Programma
Tijdens deze competentie komen de volgende onderdelen aanbod;
Inhoud theorie examen
- Veiligheid A.I. 14 en Arbowet
- Soorten en eigenschappen Kniklader/shovel
- Gevaar en Risico
- Controle en check voor het gebruik
- Omgang lading
- Veiligheidseisen ten aanzien van het gebruik
Inhoud praktijkexamen
- Rijklaar controle
- Hand-/voet coördinatie
- Praktijkoefeningen
- Kijkgedrag tijdens arbeid
- Werken hulpmiddelen
Locaties
In-company
Deze training is uitsluitend te boeken op basis van een in-company waarbij gebruik gemaakt zal worden van het voertuig van de opdrachtgever
Voordelen in-company trainingen
- Uw medewerkers leren hoe ze in uw omgeving op betreffende voertuig kunnen rijden en/of werken. Waarbij de risico’s meegenomen kunnen worden.
- Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van de eigen voertuigen/arbeidsmiddelen. Tevens zal de instructeur de training aanpassen aan de huidige werkwijze en hierdoor hebben de deelnemers meer inzicht op het veiliger werken.
- In verhouding minder tijd kwijt aan een training dan op HER Locatie
Kalender
Bijzonderheden
De competentie meting wordt èèn op èèn of èèn op twee afgenomen door een geaccrediteerde assessor van HER Opleiding bv.
Een deel van de tijd wordt besteed aan het theoriegedeelte. De theorie wordt gemeten aan de hand van 35 praktijk en gerichte vragen. Dit gebeurd door middel van een criterium gericht interview. Het praktijkgedeelte bestaat uit een aantal verschillende onderdelen: inspectie, oefeningen, veiligheid en parkeren. De assessor zal via een online toegang de deelnemer objectief beoordelen op de vaardigheden.
Tijdens de theorie sessie zal de deelnemer d.m.v. een vragenvuur gehoord worden inzake zijn/haar basiskennis. Wanneer er grotere groepen zijn, dan zal er vooraf aan de procedure een theorie examen plaatsvinden op basis van de eindtermen. Hiermee kunnen er op 1 dag meerdere personen tegelijk verlengd worden.
Gemiddelde duur zal ongeveer 1 uur per persoon bedragen op basis van een theorie/praktijk sessie.
Het is geheel in overleg mogelijk om de praktijk beoordeling uit te laten voeren als on-the-job. Hierdoor heeft u als werkgever alleen verlet tijdens de theorie sessie.
Voordelen
Het traject geeft inzicht in de competenties van de medewerkers;
- Beter gekwalificeerde medewerkers verhogen de kwaliteit van het bedrijf;
- Alleen opleiden waar nodig;
- Minder productieverlies door efficiënt opleiden;
Bij voldoende resultaat ontvangt de kandidaat een certificaat met een geldigheid van 5 jaar.
Offerte / Inschrijven
Offerte aanvraagInschrijfformulier