De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Pas op met vakantiekrachten, laat ze trainen!

‘Met de start van het vakantiewerkseizoen, worden ook weer veel onervaren jongeren tijdelijk ingezet voor allerlei magazijnwerkzaamheden. Populaire baantjes zijn onder andere ‘op de heftruck rijden’, stelt HER opleidingen & advies vast.

Al vanaf 2009 waarschuwen wij werkgevers voor deze gevaren.

Pas op met vakantiekrachten, laat ze trainen!

Pas op met vakantiekrachten, laat ze trainen!

‘Medewerkers op een heftruck laten rijden zonder hiervoor een specifieke opleiding/training/instructie te verzorgen, is een overtreding van het arbobesluit en derhalve aan te merken als een economisch delict’, waarschuwt Oscar Ebbeling van HER-opleidingen. Met de inzet van onervaren jongeren neemt de kans op schade en ongelukken op de werkvloer toe.

Arbowet
De werkgever is er volgens de arbowetgeving verantwoordelijk voor dat alle werknemers die een mobiel arbeidsmiddel bedienen over een specifieke deskundigheid beschikken (art. 7.17c lid 1 van het arbobesluit). Onder mobiele arbeidsmiddelen vallen heftrucks, maar bij voorbeeld ook elektropallettrucks en stapelaars. Die specifieke deskundigheid moet te allen tijde aantoonbaar zijn. Dat kan onder andere met een heftruckcertificaat, of met een andersoortig bewijs van training, instructie en/of opleiding. Let hierbij wel op dat het niet zomaar een certificaat is, maar dat duidelijk een categorie heftruck erbij staat. Zomaar klakkeloos bij de eerste de beste opleider uw personeel laten trainen en certificeren is niet altijd voldoende en kan leiden tot grote sancties. Zelfs een elektrische pallettruck of stapelaar dient door een deskundig persoon bedient te worden!

Verzekering
Sinds de wijziging van de Arbowet in 1997 is het toegestaan een leeftijdsgrens van zestien jaar aan te houden. Met het bijstellen van de leeftijdsgrens naar zestien jaar is de verplichte zorg voor voldoende instructie en toezicht niet weggevallen. Dus ook de vakantiekracht die de machine tijdelijk bedient, moet voldoende deskundigheid bezitten. Dit moet aantoonbaar zijn. De werkgever moet ervoor zorgen dat de werksituatie veilig is. Met andere woorden: een aantoonbaar uitgevoerd Arbobeleid is en blijft noodzakelijk. Een ander punt van aandacht is de verzekering van genoemde machines. In polissen zijn voor het bedienen van machines vaak nog leeftijdsgrenzen van achttien jaar opgenomen. Het is dan ook zaak om deze polissen te controleren en aan te passen, voordat men een jongere medewerker op een heftruck of ander mobiel arbeidsmiddel laat werken.

Training
Vaak maken gebruikers ongeoorloofd gebruik van het interne transportmiddel waarbij door verkeerd gebruik ernstige gevolgen kunnen voortvloeien, waarvoor de werkgever verantwoordelijk wordt gesteld. Een complete opleiding Pallettruck/Heftruck in twee tot drie dagen verkleint de kans op een ernstig risico. Door deze training zijn de vakantiekrachten niet alleen veiliger en productiever in het bedrijf maar zijn deze volgens Ebbeling ook rendabel. Een oplossing specifiek hiervoor zijn onze veiligheidsinstructies voor vakantiewerkers.’

Terug naar overzicht
Officieel verkozen tot:   Beste Opleider van Nederland 2018 Kennismaken? Bel dan 033 - 450 62 70
Copyright 2016 HER Opleidingen bv | Informatie nodig? Tel: 033-450 6270 of mail naar: info@her-opleidingen.nl | Partner Code Gezond en Veilig Magazijn Webdesign: Webton.nl
Cursusoverzicht Naar boven