De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Misstanden in de bouw steviger aangepakt met hogere boetes

Misstanden in de bouw worden binnenkort steviger aangepakt. Projectontwikkelaars of andere opdrachtgevers moeten rekening houden met hogere boetes, als zij hun opdrachtnemers (bijvoorbeeld aannemers) laten werken onder slechte arbeidsomstandigheden. De boetes stijgen volgend jaar naar maximaal 13.500 euro.

Misstanden in de bouw steviger aangepakt met hogere boetes

Misstanden in de bouw steviger aangepakt met hogere boetes

Door aanscherping van de regels voor opdrachtgevers kan de Inspectie SZW beter en harder optreden, aldus het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag.

Omdat opdrachtgevers een rol spelen bij de omstandigheden waaronder wordt gewerkt, kunnen zij medeverantwoordelijk zijn voor ongelukken, overtredingen van de zogenoemde Arboregelgeving en andere misstanden.

Ze leggen soms zoveel tijdsdruk op dat dit kan leiden tot ongelukken. Ook schatten ze regelmatig de risico’s van een uit te voeren bouwproject onvoldoende in en nemen daarmee onnodig grote risico’s voor werknemers.

Door vanaf de start van een project beter na te denken over veilig en gezond werken, en de planning daar beter op af te stemmen, kunnen arbeidsrisico’s en ongelukken tijdens het werk worden voorkomen, stelt het ministerie.

Bron: ANP

In het eerste half jaar van 2016 vonden 42 mensen de dood op de werkvloer. Dat is een forse toename ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen kwamen 27 mensen om bij arbeidsongevallen.

Dat blijkt uit een bijstelling van eerdere cijfers van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die minister Asscher aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Waar de toename door komt, is niet helemaal duidelijk.

Economisch herstel

De inspectie denkt dat het economisch herstel eraan bijdraagt. In het verleden was er vaker een verband te zien tussen een groei van het Bruto Binnenlands Product en het aantal ongevallen op het werk. De verklaring zou zijn dat er meer uitzendkrachten worden ingezet, die een groter risico lopen.

De inspectie verwacht dat het aantal (dodelijke) arbeidsongevallen bij ongewijzigd beleid in 2017 verder zal toenemen.

Uit onderzoek van het CBS bleek eerder dit jaar dat de meeste arbeidsongelukken in de bouw- en metaalsector gebeuren.

img_0056

Terug naar overzicht
Officieel verkozen tot:   Beste Opleider van Nederland 2018 Kennismaken? Bel dan 033 - 450 62 70
Copyright 2016 HER Opleidingen bv | Informatie nodig? Tel: 033-450 6270 of mail naar: info@her-opleidingen.nl | Partner Code Gezond en Veilig Magazijn Webdesign: Webton.nl
Cursusoverzicht Naar boven