De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Factsheet ongevallen met heftrucks

Over de periode 1998 tot en met 2009 werden 1662 ongevallen geregistreerd waarbij een heftruck, pallettruck, orderpicker, reachtruck, containerheftruck of gemotoriseerde stapelaar was betrokken. Gemiddeld per jaar waren dat 148 ernstige ongevallen.

Aard van de ongevallen

De meest voorkomende situaties waren de volgende:

 1. Aanrijding van een voetganger;
 2. Ongeval met slachtoffer op of in het rijdend voertuig;
 3. Een vallend object (bijvoorbeeld: er valt lading van de heftruck);
 4. Iemand valt van hoogte – bewegend werkplatform (bijvoorbeeld: iemand valt van de lepels van de heftruck die onveilig gebruikt wordt om ergens bij te kunnen komen);
 5. Beknelling

Aandachtspunten ter voorkoming van ongevallen

Op basis van de analyse van de ongevallen komen de onderzoekers tot de volgende aandachtspunten:

 • Infrastructuur (lay-out; scheiding heftrucks van voetganger zones, voldoende manoeuvreerruimte, goede zichtlijnen, conditie van het rijvlak, etc.);
 • Rijvaardigheid van de bestuurder;
 • Zichtbaarheid van de voetganger voor de bestuurder (geen belemmering door lading, geen dode hoek, reflecterende kleding voetgangers in gevaarszone);
  (actief) Weren van voetgangers uit zones met deze voertuigen;
 • Zichtbaarheid en hoorbaarheid van het voertuig voor de voetganger;
 • Locatie/ positie van de persoon op het voertuig (niet meerijden op lepels, geen uitstekende lichaamsdelen, etc);
 • Toepassen van veilige werkmethodes bij werken op hoogte (niet op de lepels staan);
 • Aanwezigheid en gebruik van veiligheidsvoorzieningen op het voertuig (veiligheidsgordels, kantelbeveiliging);
 • Deugdelijke bevestiging van de lading (voorkomen afvallende lading);
 • Maatregelen ter voorkoming van het onbedoeld in beweging komen van een stilstaand voertuig (bijv. gebruik heftruck gebruik parkeerrem en verwijdering sleutels uit contactslot)

imageEen andere belangrijke zaak waar aan gedacht dient te worden heeft te maken met het trainen. Zorg voor de juiste keuze van het instituut. In Nederland zijn veel partijen actief in het “verzorgen” van veiligheidsopleidingen. De vraag is alleen welke is goed genoeg voor uw personeel.

Wij kunnen vanuit onze organisatie alleen maar zeggen wat wij meemaken en zelf realiseren. Als opleider zijn wij verantwoordelijk voor een solide en onderbouwde opbouw van onze cursussen en de daarbij behorende deskundigheid. Door een jarenlange ervaring en veel kennis op het gebied van de intern transport maken wij vaak mee dat er opleidingen verkocht en verzorgd worden waarbij er nauwelijks sprake is van integriteit. De veiligheid van het gebruik en personeel hangt dan ook af van de waarde van een cursus en certificaat.

Veel gebruikers worden getraind in het rijden van een voertuig en dan ontbreekt het veelal van de echte deskundigheid.
Vragen die wij vaak stellen aan eerder getrainde chauffeurs worden dan ook vaak negatief beantwoord. Onvoldoende kennis zegt niets over de rijervaring. Immers autorijden kan alleen maar wanneer men ook de verkeersregels kent.

Graag willen wij u verder informeren over de mogelijkheden van een veilige werkomgeving bij het gebruik van een intern transportmiddel.

Als beste opleider van Nederland bent u verzekerd van de beste kwaliteit welke volledig voldoet aan de Arbowet, en waarbij u niet zomaar een “papiertje” kan scoren.
Naast onze trainingen zullen wij u ook verder informeren wat er allemaal wel niet goed kan zijn, en door interventie van onze professionals bent beter in staat een veiligere werkomgeving te creëren.

Heeft u een vraag of wilt u reageren?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Officieel verkozen tot:   Beste Opleider van Nederland 2018 Kennismaken? Bel dan 033 - 450 62 70
Copyright 2016 HER Opleidingen bv | Informatie nodig? Tel: 033-450 6270 of mail naar: info@her-opleidingen.nl | Partner Code Gezond en Veilig Magazijn Webdesign: Webton.nl
Cursusoverzicht Naar boven