De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

1 op 4 krijgt arbeidsongeval bij gevaarlijk werk

Het aantal ongevallen op de werkvloer ligt in werkelijkheid veel hoger dan de officiële cijfers doen geloven. Dat stelt Vakbond CNV. En werkdruk blijkt een belangrijke factor in de onveiligheid van werkplekken.

1 op 4 krijgt arbeidsongeval bij gevaarlijk werk

1 op 4 krijgt arbeidsongeval bij gevaarlijk werk

De vakbond baseert deze stelling op de uitkomsten van een onderzoek door Panelwizard, uitgevoerd in opdracht van de bond. Van de bijna 1.100 ondervraagden met een gevaarlijk beroep zei 25 procent zelf ooit betrokken te zijn geweest bij een arbeidsongeval. Zij werken onder meer met gevaarlijke stoffen en zware machines of op ladders en steigers.

Bij kwart gaat snelheid boven veiligheid op werkvloer

Daarnaast gaf een kwart van de ondervraagden aan dat bij hen op de werkvloer snelheid boven veiligheid gaat. Die hoge werkdruk zorgt er naar zeggen van 36 procent van de ondervraagden voor dat er steeds meer onveilige situaties ontstaan. Bovendien blijkt uit de resultaten dat bijna 1 op de 5 werknemers zich wel eens heeft ziek gemeld als gevolg van een arbeidsongeval.Vaker arbeidsongeval dan Inspectie SZW rapporteert

De cijfers uit het onderzoek van CNV geven een ernstiger beeld van het aantal arbeidsongevallen dan de officiële jaarlijkse rapportages van de Inspectie SZW. Die rapporteerde over 2018 in totaal 4368 ongelukken op de werkvloer, ruim 900 meer dan in 2014. Ook het aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop nam in die periode volgens de inspectie toe, van 54 naar 71 slachtoffers.

Inspectiecijfers ongevallen zijn ‘topje van de ijsberg’

CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de inspectiecijfers ‘het topje van de ijsberg’. “De 25 procent bedrijfsongevallen uit ons onderzoek zijn omgerekend 500.000 mensen. We vermoeden dat werkgevers vaak geen melding doen van bedrijfsongevallen en de veiligheid op de werkplek vaak met voeten wordt getreden”.

1 op 4 krijgt arbeidsongeval bij gevaarlijk werk

17% werkgevers negeert klachten over onveilige situaties

Het lijkt erop dat de goede economische tijden ook een keerzijde hebben. Want 21 procent van de respondenten van het CNV-onderzoek beweert dat de prioriteit van hun bedrijf ligt bij het behalen van een hoge omzet. De veiligheid van medewerkers is daaraan ondergeschikt. Daarnaast stelt 17 procent dat de werkgever klachten van werknemers negeert over onveilige situaties op de werkvloer.

Overheid geeft nu niet bepaald het goede voorbeeld

Opvallend detail uit het onderzoek: de overheid geeft zelf niet bepaald het goede voorbeeld. Want werknemers in de sector ‘openbaar bestuur en overheidsdiensten’ geven het vaakst (45%) aan dat zij in onveilige situaties hun werk moeten doen. En 42 procent is daar weleens het slachtoffer geworden van een arbeidsongeval. Het CNV pleit daarom voor meer inspecties en betere controle op de werkvloer.

Meer alcohol- en drugscontroles bij werknemers noemt de bond een schijnoplossing: hun onderzoek toont aan dat 3 procent van de ongevallen ontstaat door alcohol- of drugsgebruik.

Bronnen: arbo online 

Terug naar overzicht
Officieel verkozen tot:   Beste Opleider van Nederland 2018 Kennismaken? Bel dan 033 - 450 62 70
Copyright 2016 HER Opleidingen bv | Informatie nodig? Tel: 033-450 6270 of mail naar: info@her-opleidingen.nl | Partner Code Gezond en Veilig Magazijn Webdesign: Webton.nl
Cursusoverzicht Naar boven